トロント(カナダ)在住20年の筆者が、カナダ国内旅行やトロント市内を中心としたイベントで撮影した写真で綴るブログです。
自己紹介はこちら

2012年1月14日土曜日

「ウインタリシャス」、どうする?

Spicy Mussles @ Cave Springs
トロント市が主催する冬のレストラン・イベント「Winterlicious(ウインタリシャス)」は今年で10周年 。ウエブサイトに詳細が載っていますが、「prix fixe」といって、スープやサラダなどのスターター、メインコース(肉、魚、ベジタリアンもあるレストランがある)、デザートの三種類があらかじめ決められたものから選ぶ事ができます。期間は1月27日〜2月9日限定。この期間、普段はなかなか手が出ない高級レストランがランチで$15、$20、$25、ディナーで$25、$35、$45(税、チップは別)とリーズナブル。結果として人気店は予約が取りにくいものも多いのが悩みの種。
http://www.toronto.ca/special_events/winterlicious/2012/index.htm

そして参加しているレストランのリスト175件からお気に入りの一軒を見つけるのが大変。でも、リストとメニューをじっくり見くらべて考えるのも楽しみですね。リーズナブルな料金という事は食材等コストと味のバランスをどう取るか、シェフ達の工夫と知恵の見せ所。スローな冬の時期にお客さんをレストランに呼び込む目的で、トロント市が旗ふり役でリーズナブルな料金設定をしているイベントですが、クオリティーは落としたくないはず。さてさて現段階で絞ったのは以下の6件、ここから夫婦二人で行くレストラン、家族四人で行くレストランを選ぶのは大変だな・・・(写真は本文とはまったく関係ないのですが、ナイアガラ・ワインルートの「Cave Springs」のレストランでランチをした時のもの)




1)Aria Ristorante
イタリアン、AAC(エアカナダ・センターのすぐそば 5 York St. , Toronto , ON , M5J 2V5) 電話(416) 363-2742 営業時間:ランチ 月〜金 11:30 a.m. - 2:30 p.m. ディナー:月〜金 5 p.m - 10 p.m. ここはイタリアンの名店「NOCE」の姉妹店。シェフの Eron氏がこちらに移って腕を振るいますので味は確か。ランチは$25、ディナーは$45ですから、高級店です。

ランチ:スターターのチョイスは下記の3つから。
A) Pasta e fagioli (vegetarian) mixed bean soup with house made tubetti
B) L’insalata caesar salad with focaccia croutons, crispy prosciutto, shaved parmigiano
C) La fregola sarda fregola sarda, roasted mushrooms, crispy butternut squash, porcini vinaigrette

メインは以下の3つから
A) Red wine braised beef on creamy polenta with gorgonzola cheese
B) Chicken milanese with shaved fennel, radicchio, chilies, citrus vinaigrette
C) Spinach and house made ricotta lasagna (vegetarian/local)

デザートは、Gelato(house spun gelato)、Biscotti vari(assorted biscotti and cookies)、Tiramisu(traditionally prepared tiramisu)の3種から。

ディナー:スターターは、下記の3つから
A) roasted beetroot salad, fennel, pecorino, taggiasche olives,orange vinaigrette (vegetarian)
B) pasta e fagioli (vegetarian) mixed bean soup with house made tubetti
C) tuna crudo, charred pineapple, basil, mint, olive oil,wild fennel

メインは下記の3つから
A) seared trout, cauliflower and mascarpone purée,guanciale and Brussels sprout leaves, tartufata vinaigrette, crispy potato
B) seared certified angus beef tenderloin medallions,roasted salsify, black garlic date jus, mushrooms
C) house made potato gnocchi in a tomato sauce with pork sausages

デザートはランチと一緒、ジェラート、ビスコッティー、ティラミスの3つからのチョイスです。

2)Bar Italia
イタリアン、リトルイタリー(582 College St. , Toronto , ON , M6G1B3) 電話416-535-3621 ランチは$15、ディナーは$25なのでカジュアルですね。リトルイタリーはいつも「Cafe Diplomatico」しか行かないので、どこか新しい所を開拓したいと思っている所です。

ランチ:
スターターは下記の3種から。
A) ZUPPA DEL GIORNO Soup made fresh daily
B) INSALATA VERDE (vegetarian) House greens tossed in a white balsamic vinaigrette
C) GRILLED VEGETABLE CROSTINI (vegetarian) Grilled and chopped vegetables tossed in a balsamic marinade and served on crostini

メイン
A) PANINO DI MUFFALETTA Mortadella, salami, provolone, giardiniera, black olive paste & romaine lettuce served on a Portuguese Padas
B) SPAGHETTI BAR ITALIA Locally made Italian hot sausage in a spicy tomato and basil sauce
C) INSALATA DI PORTABELLO ARROSTI (vegetarian) Baby arugula, red & yellow peppers in a shallot & Dijon mustard vinaigrette with shaved parmigiano & toasted pine nuts

デザート
A) TIRAMISU Traditional Italian dessert homemade with sweet biscuits saturated in Marsala wine & fresh espresso coffee, layered with chocolate & rich mascarpone cheese
B) CHOCOLATE TRUFFLE CAKE A Belgian semi-sweet chocolate cake that is so creamy & rich, it literally melts in your mouth
C) VANILLA CHEESECAKE Our Homemade cheesecake baked to perfection, from its moist cream cheese filling to its crumbling graham cracker crust

ディナー:
スターター
A) ZUPPA DEL GIORNO Soup made fresh daily
B) SHAVED FENNEL & CITRUS SALAD (vegetarian) Served with citrus sections, shaved parmigiano, pomegranate seeds, fresh basil and pine nuts with a lemon juice and extra virgin olive oil dressing
C) INSALATA CAESAR Romaine hearts tossed with our house made Caesar dressing and served with baked parmigiano and crispy pancetta

メイン
A) BUCATINI AGLIO E OLIO (vegetarian) Seasonal vegetables, cippolini, and fresh chili flakes tossed in roasted garlic and extra virgin olive oil
B) RISOTTO DI MARE Served with shrimps, bay scallops, calamari, PEI mussels, plum tomatoes, spinach & fresh basil
C) FILETTO DI MANZO ROSTITO Roasted beef tenderloin served with garlic potato mash & seasonal sautéed vegetables in a rosemary veal reduction

デザートは最初の二つはランチと同じですが、最後の一つがチーズケーキに代わって以下のメニューになっています。
C) SICILIAN CANNOLI DUET Two delicate Italian pastries; the first made with a sweet ricotta filling and the second filled with a rich chocolate mousse

3)Bymark
ここは「North 44」「ONE RESTAURANT」「FABBRICA」を手がけるセレブ・シェフのMark McEwanが手がける金融街のど真ん中(66 Wellington St. West , Toronto , ON , M5K 1J3)の高級レストラン。営業時間は、ランチ($25):月〜金11:30am -3:00pm ディナー($45):月〜土 5pm - 11pm 電話:416-777-1144

ランチメニュー:
スターター
A) Romaine Hearts honey smoked bacon, oven cured tomatoes, reggiano, caesar vinaigrette
B) Roasted Root Vegetable Salad grapefruit segments & white balsamic dressing
C) Crisp Crab Cakes celery root & apple remoulade

メイン
A) Bymark 8oz U.S.D.A. Prime Burger brie de meaux, grilled king mushrooms
B) Pappardelle & Braised Rabbit winter vegetables, grainy mustard sauce
C) Pan Roasted Salmon roasted root vegetables, dried cranberries, toasted pumpkin seed & arugula

デザート
A) Gingerbread cake sweet potato mousse, maple walnut fudge
B) Apple Crostata caramel crunch ice cream
C) Orange Nanaimo Brownie toasted meringue

ディナー・メニュー:
スターター
A) Duck Confit Poutine golden gnocchi, aged cheddar & oregano tapenade
B) Yellow fin Tuna Tartare charred pineapple, chilies, avocado & sesame crisp
C) Roasted Root Vegetable Salad grapefruit segments & white balsamic dressing

メイン
A) Dry Aged P.E.I. Striploin & Slow Braised Short Rib tomato passata, soft polenta & roasted squash
B) Pan Roasted Salmon Baby new potatoes, artichoke hearts, honey mushrooms & chive crème fraiche
C) Cornish Hen & Chorizo Sausage Smashed chick peas & carrot, chili puree

デザートはランチと同じ。

4)Cafe Pleiade
Mount Pleasantはなかなか行きにくいのですが(557 Mount Pleasant Road , Toronto , ON , M4S2M5)ちょっとしたこだわりのお店があったりして、実は注目エリア。ここは地中海料理(フレンチ/コンチネンタル)でちょっと興味あり。電話(416) 486-5207 営業時間が調べても出て来ないので、たぶんランチ、ディナーは一般的な時間と予想しますが・・・ランチは$15、ディナーは$25とリーズナブル。

ランチメニュー:
スターター ここは4種からのチョイスですね。
A) Soup of the Day
B) Romaine, Asiago and Pear Salad
C) Bruschetta on Pita with Feta and Olives Confit
D) House Pate: cranberry relish

メイン
A) Fresh Mussels Mareniere with Frites Spaghetti with Rapini, Italian Sausage and Tomato
B) Frittata: 3 eggs with tomato, peppers, green onion, asparagus and cheddar
C) Grilled Chicken on Pita Crust with Red Pepper Tzatziki

デザート これも4種からです。
A) Bread Pudding
B) Fruit Pie
C) Zabaglione
D) Ice Cream

ディナー・メニュー:
スターターは何と5種からのチョイス。楽しいですね。
A) Fresh Mussels Mareniere
B) Romaine, Asiago & Pear Salad
C) Soup of the Day
D) Bruschetta on Pita with Feta and Olives Confit
E) House Pate: cranberry relish

メイン
A) Classic Beef Bourguignon
B) Fresh Baked Tilapia Filets with tomato & pepper sauce
C) Grilled Escalopes of Pork Tenderloin with sauce Verde of green olives
D) Penne with Grilled Chicken with Artichokes, Peas & Tomato

デザートはランチメニューに加えて以下のものが加わります。
E) Carrot Cake

5)Centro Restaurant & Lounge
ヤング/エグリントンからヤングを少し北に行った所(2472 Yonge Street Toronto)。昔この辺に住みたいな、と思ったことがあるエリア的には興味のある所です。ここはディナーのみの高級店、通常メニューを見ると魚のチョイスが凄い(そして高い、一品$35とか・・)。普通なら平目が出て来るのにウインタリシャスになると銀ダラになっちゃうのが残念。 月〜水:5:00pm - 10:30pm 木〜土:5:00pm - 11:30pm 電話:(416) 483-2211

ディナー・メニュー($45):
スターター
A) Arugula salad Black mission figs、Asiago、speck
B) Crab Crostini、Jalapeno、tomato
C) Marinated Beet Fennel smoked ricotta、hazenuts (vegetarian)

メイン
A) Duck Potato、Kale、Roasted grapes
B) Black Cod Cauliflower、pine nut、saffron
C) Fusilli Pesto cream、broccoli (vegetarian)

デザート
A) Chocolate Pave Milk sorbet
B) Caramel pudding Sea salt
C) Lemon curd French meringue

6)Ouzeri
ギリシャ街(500A Danforth Ave , Toronto)の中でもお気に入りのグリーク。ずいぶん行ってないですね。色々見ていると、ファミリーだったらここかな? ランチは$15、ディナーは$25とリーズナブル。電話:416-778-0500
ランチ・メニュー:
スターター
A) GIGANTES a classic Greek dish of giant lima beans baked with fresh herbs, garden vegetables and tomatoes topped with crumbled feta served with crostini (vegetarian)
B) MEZE a selection of our most popular dips: taramosalata, humus, melitzanosalata served with grilled pita (vegetarian)
C) MYDIA mussels steamed in red wine with garden vegetables, fresh herbs and garlic and dowsed in our Mediterranean red sauce
D) AVGOLEMONO broth of chicken, rice, dill and celery finished gently with whipped egg & lemon

メイン
A) CHICKEN ROSEMARY PIE tender pieces of chicken breast, onions and mushrooms slowly stewed in a Divine rosemary and feta cheese sauce enveloped in filo pastry served with baby greens
B) SOUVLAKI your choice of specially marinated kebob of chicken breast or pork tenderloin charbroiled served with tzatziki, rice pilaf and lemon roasted potatoes
C) KALAMARI SKARAS OR TIGANITO a choice of spiced calamari lightly floured and fried to a golden brown served with tzatziki or marinated grilled calamari finished with an extra virgin olive oil and fresh herb emulsion, served with rice pilaf and lemon roasted potatoes
D) PASTITSIO Greece’s most famous pasta dish, baked layers of penne pasta and spiced ground beef topped with béchamel cream served with baby greens
E) SPANAKOPITA a wonderful vegetarian dish of spinach, feta, leeks and fresh herbs baked in buttered layered filo served with baby greens (vegetarian)
F) VEGETARIAN MOUSAKA a casserole of layered eggplant, zucchini, spiced medley of vegetables and chickpeas baked with béchamel cream served with baby greens (vegetarian)

デザート
A) HOMEMADE BAKLAVA layers of filo, nuts and distilled Greek honey (vegetarian)
B) BAILEY’S CRÈME CARAMEL a chilled custard delight (vegetarian)
C) YIAOURTI pressed Greek yogurt topped with nuts and honey poached figs (vegetarian)
D) LOUKOUMADES sweet distilled Greek honey fritters topped with crumbled walnuts (vegetarian)

ディナー・メニュー:
スターター ランチに下記の1種が加わります(これはランチのメインメニューにあります)。
E) SPANAKOPITA

メイン
A) LAMB ROSEMARY PIE tender pieces of lamb shank, onions and mushrooms slowly stewed in a divine rosemary and feta cheese sauce enveloped in filo pastry served with baby greens
B) SOUVLAKI your choice of specially marinated kebob of chicken breast or pork tenderloin charbroiled served with tzatziki, rice pilaf and lemon roasted potatoes
C) KALAMARI SKARAS OR TIGANITO a choice of spiced calamari lightly floured and fried to a golden brown served with tzatziki or marinated grilled calamari finished with an extra virgin olive oil and fresh herb emulsion, served with rice pilaf and lemon roasted potatoes
D) PASTITSIO Greece’s most famous pasta dish, baked layers of penne pasta and spiced ground beef topped with béchamel cream served with baby greens
E) SOLOMO DOMATA FETA herbed fillet of salmon encrusted with a blend of tomatoes and feta cheese baked and served with rice pilaf and horta
F) VEGETARIAN MOUSAKA a casserole of layered eggplant, zucchini, spiced medley of vegetables and chickpeas baked with béchamel cream served with baby greens (vegetarian)

デザートはランチと同じ。

うーん、迷うなぁ・・・・